The Cocktail Party

A víz világnapja – Lenyűgöző vizek a természetben

Minden év március 22-e egy különleges nap világszerte. A Föld órája és számos más nemzetközi nap mellett 1992-ben az ENSZ közgyűlése Dublinban úgy döntött, hogy minden évben kerüljön megrendezésre a Víz Világnapja is. A víz az egyetlen anyag, mely mindhárom halmazállapotban  megtalálható emellett pedig a leggyakoribb is mivel a Föld 71%-át borítja. Idén, a 21. Víz Világnapján országszerte rengeteg programmal várják az érdeklődőket, többek között a Csodák Palotájában és Budapest számos gyógyfürdőjében.  A programok legfőbb célja, hogy felhívják a felnövekvő generáció figyelmét a tiszta víz értékességére és megóvásának fontosságára.

A Víz Világnapja alkalmából összegyűjtöttük a Föld legkülönlegesebb természetes vizeit. Gyönyörködjünk bennük közösen ezen a napon.

Öt virág-tó, Kína

A Jiuzhaigon Nemzeti Parban található a szinte teljesen átlátszó Öt virág-tó, ahol a sekély vízszint miatt szemmel láthatók az elhullott fatörzsek és az aljnövényzet. A víz tisztasága a magas kalcium-karbonát tartalomnak köszönhető.  A parkban összesen 108 kis tó, úgynevezett haizi található, melyek a legenda szerint úgy keletkeztek, hogy egy ókori istennő szerelmétől kapott tükrét leejtette, ami pontosan 108 darabra tört össze majd ezek lettek a gyönyörű türkizkék színekben tündöklő tavak.

five-flower-lake3.jpg

Five-Flower-Lake-Wallpaper.jpg

Plitvicei-tavak, Horvátország

Európa egyik legszebb természeti látványosságát a horvát Plitvicei-tavakat erdős hegyek veszik körül, s a Nemzeti Park egész területét 1979-ben az UNESCO a Világörökségi listára is bejegyezte. Az erdős környezet adta lehetőségek miatt gazdag állatvilág is él a tavak mentén, barna medvéknek, sasoknak és mint egy 140 madárfajnak is otthon ad a Nemzeti Park. A tórendszer tizenhat nagyobb és két kisebb tavát, melyek lépcsőzetesen helyezkednek el, nem kevesebb, mint 92 vízesés köti össze.  

plitvice.jpg

Colorada lagúna, Bolívia

A chilei határtól nem messze Bolíviában található a meglepő színéről ismeretes coloradai lagúna. Színes vagy vörös lagúnának is szokták nevezni, mivel a tó a megszokottól teljesen eltérő mélyvörös színben pompázik. Ennek oka a víz magas sótartalma illetve a vörös színezőanyagot termelő algák a tó felszíne alatt. A látvány még lenyűgözőbb, amikor az ott gyakran felbukkanó flamingó csapatok ellepik a tavat.

02-wd0809-Laguna-Colorada-2.jpg

Yucatán-félsziget víznyelői, Mexikó

A Yucatán-félsziget Mexikó délkeleti részén helyezkedik el, korábban ez volt a maja civilizáció középpontja. Területe nagyrészt lapos és mészkő borítja, mely elnyeli az esővizet, ezzel mély barlangokat vájva. Ezért felszíni folyók ezen a területen nem tudnak kialakulni, de kárpótol a felszín alatti varázslatos látvány bennünket. A víznyelők jelentették az egykori maják számára az egyetlen vízforrást ezért ezeket szent helyként tisztelték. Az elmúlt években texasi kutatók jégkorszakbeli állati csontokat illetve korabeli maja tárgyakat találtak.

yucatan2.jpg
yucatan.jpg

Titcaca-tó, Bolívia és Peru

A Titicaca-tó több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek miatt a legkülönlegesebb tavak listájára kerülhetett. Bolívia és Peru határán húzódik, tengerszint felett a legmagasabban elhelyezkedő hajózható tó, emellett pedig víztérfogatát tekintve Dél- Amerika legnagyobb tava. A tó átlagos mélysége 160 méter, de legmélyebb pontja a 280 métert is eléri. Természeti adottságai mellett egy évszázadok óta fennálló misztikus legenda is szól a Titicaca-tóról, miszerint mélyén inka kincsek és egy elsüllyedt város is fekszik, aki pedig a keresésére indul, sosem találja meg ezek nyomát.

05-wd0809-Lake-Titicaca-2.jpg

Szivárványfolyó, Kolumbia

La Macarena városa mellett található az a folyó, melyet a világ legszebb folyójaként szoktak emlegetni, pedig a csodálatos látvány csak rövid ideig látható csupán. Az év száraz időszakában nincsen elég víz az élővilág kialakulásához, nedves időszakban viszont a folyamatos gyors áramlások akadályozzák meg a mohák és algák megtapadását a sziklafalakon. Ezért a két időszak között egy rövid ideig állnak csak fenn optimális körülmények az élőlények számára. Ekkor viszont gyors és nagymértékű elterjedésük teszi annyira lenyűgözővé a méltán híres Szivárványfolyót.

5822851440_f6c93e8b79_z.jpg

Caristales River Colombia 01.jpg

Kelimutu vulkán tavak, Indonézia

Az indonéz Kelimutu vulkán tetejét három krátere tette olyan népszerűvé, hiszen mindhárom csúcsban egy-egy kis tó található. Az egyik égszínkék, a második zöldes árnyalatú, az utolsó, legmélyebb pedig mélyvörös. Vizük nagyon savas, eltérő színüket valószínűleg a kolloidális kének nagy mennyisége, a fumarolák, valamint a vasionok hiánya okozzák.

1280px-Kelimutu_2008-08-08.jpg

Patkó-kanyar, Arizona

A Colorado folyó különleges kanyarja attól vált annyira népszerűvé, hogy a közepén egy több mint 305 méter magas meredek szikla található. Nevét egyszerűen onnan kapta, hogy a folyókanyar alakja nagyon hasonlít egy ló patkójának formájához. A kedvelt turista látványosság a Glen Canyon Nemzeti Pihenőpark területén bármikor megtekinthető az érdeklődők számára.

HorseShoe_Bend.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Komojtalan says:

  @Omfgblind: Ez lehet a hiba, mert 0 darab képet látok továbbra is. Kíváncsiságból megnéztem az oldal forrását és tényleg vannak képek, ezek szerint az adblock szűrte meg, így jártam. De inkább ne lássam ezt a 11 képet, mint hogy a sok szar reklámot nézzem.

 2. dárda says:

  @Komojtalan:
  melyik tónál nem látsz képet?? Kivétel nélkül mindegyiknél van, sok helyen kettő is. Átlagosan 3x nagyobbak a képek, mint maga a kísérő szöveg. “Így sok értelme nincs”?? Akkor tényleg ne olvasd el.

 3. Omfgblind says:

  Valóban az a 11 kép eltörpül és teljes mértékben észrevehetetlen. Lehet rossz oldalát nézed a monitorodnak 🙂 ….

 4. Komojtalan says:

  Ennek így sok értelme nincs, minimum 1-1 fénykép kellene mindegyikhez. Ha az megtetszik akkor esetleg rákeresek, így el sem olvastam …


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!