The Cocktail Party

Vigyázz kis kedvenceidre! – mérgező házi növények

Nem is gondolnánk, de néha tudtunk nélkül is veszélybe sodorhatjuk kis kedvencünket. Teljesen hétköznapi házi növények a kutyák számára olyan anyagokat tartalmazhatnak, amely szervezetükbe jutva káros lehet egészségükre. A kis kíváncsi természetű állatok gyakran miután elmegyünk otthonról vagy amikor éppen nincsenek szem előtt elindulnak felfedező útra és minden érdekességet megszaglásznak a bátrabbak még akár meg is rágcsálnak. A gazdinak pedig hazaérve ötlete sincs, hogy mitől érzi magát olyan rosszul kutyája. Íme pár növény, amit otthonunkban érdemes olyan helyen tartani, ahol a lelkes kíváncsiskodók már nem tudják megszerezni.

aloe.jpg

Aloe Vera: A számtalan jótékony hatása miatt közkedvelt növény sok háztartásban megtalálható, de számtalan pozitív hatása mellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a benne lévő összetevők a kutyák számára valódi mérgek. Ha kis állatán a következő tünetek valamelyikét felismerte: gyomorrontás, étvágytalanság, remegés; elképzelhető, hogy bejutott az aloe vera a szervezetébe.

1 másolata.jpg

Szegfű : A szegfű nagyon kedvelt virág csokrok összeállításakor, s ha ilyet kapunk esetleg ajándékba, próbáljuk meg olyan helyre tenni őket a lakásban, ahol a kutyák nem tudják elérni. Ugyan nem tartozik a legveszélyesebb virágok közé, ha hozzáérnek bőrirritációt, lenyelve pedig gyomorpanaszokat is okozhat. 

Nárcisz : A nárcisz már szinte a tavasz kezdetének jelévé és az évszak szimbólumává vált az idők során, de bármennyire is szeretjük őket a kertben, gondolnunk kell arra is, nem-e árthatunk velük kis kedvencünknek? Ha olyan tüneteket vesz észre, mint például: agresszívabb viselkedés, rohamok és gyomorrontás ; mindenképpen forduljon háziorvoshoz, mivel ez a rendkívül mérgező virág szívritmuszavart is okozhat a kutyáknak.

Begonie_1.jpg

Begónia: Ennek a virágnak nagyon sok fajtája ismert, de amennyiben a kis állat szervezetébe kerül, a tünetek nagyon hasonlóak lesznek minden esetben. A legjellemzőbb problémák a begónia lenyelésekor a nyelési nehézség, ajak-, nyelv- és szájnyálkahártya irritáció. 

2.jpgDíszcsalán és Hortenzia: A Coleus, magyarul Díszcsalánként ismert növény többszínű leveleivel az árnyékos kiskertekben nagyon népszerű. A hortenzia szintén gyönyörűen mutat, pompás, élénk árnyalatai mindig fel tudják dobni a udvart. Ha a kutya megenne néhány levelet vagy a hortenzia virágát, az alábbi tüneteket mutathatja: letargikus hangulat, gyomorrontás, élelem visszautasítása. 

crisantemo.jpgKrizantém: A krizantém, vagy más néven Margitvirágként is ismert növény késői virágzása miatt rendkívül kedvelt, mivel így a kert még a nyári forróság elmúlásával is gyönyörű színekben pompázik. A többi kutyákra mérgező hatású növényhez hasonlóan a tünetek között is is előfordulhatnak gyomorpanaszok, bőr irritáció, de ezek mellett akár koordinálatlan, zavart viselkedés is megjelenhet a krizantém virágának evése után. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. A cím alapján azt hittem, hogy valódi információkhoz juthatunk. Se a mérgező vegyületekről, se a kutyák esetében specifikus anyagcseréről nincs egy szó sem. Valami átmenet egy buvárlapi horoszkóp és egy hálózati marketingszekta MLM-szövege között, plazalibás felhanggal.
  Röviden: picsogás.
  Pedig a téma megérne egy tudományosan megalapozott, szakszerű és közérthető kifejtést…

 2. dárda says:

  @dedalon74:
  azért, mert valószínűleg nem az aloe vera mérgező, hanem a növény egyéb enzimje , hatóanyaga, molekulája, akármi. A tápszerbe nem az egész növényt darálják bele. Úgy tudom, a levél belső üregében lévő zselés rész használható, a kutya nem valószínű, hogy csak azt szopogatja ki, ha megrágja a növény.

 3. dedalon74 says:

  Akkor miért van aloe verás kutya tápszer, illetve aloe gél, amit a kutyák tápjába kell keverni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!