The Cocktail Party

Minden idők 10 legjobb tippje a hatékony futásért

Futni jó. Nemcsak, hogy jó, hiszen minden izmunkat, egész szervezetünket átmozgatja, hanem olcsó is, hiszen nem kell hozzá, csak egy kényelmes cipő, és máris irány a legközelebbi park. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fogunk neki ennek a szuper, multifunkcionális sportnak. Íme néhány szuper tipp, amivel még hatékonyabbá és élvezetesebbé teheted kedvenc sportodat!

Run.jpg

Hagyjunk fel a szorítással!

Sokan futás közben nem figyelnek arra, hogy kellően ellazítsák felső testüket, ez a rossz szokás pedig a futást körülbelül kétszer olyan fárasztóvá teheti. Ha most magadra ismertél, akkor íme egy egyszerű trükk, amely segítségével gyorsan búcsút mondhatsz a szorításnak. Tekerj fel egy A4-es lapot, majd fogd az így elkészült hengert a kezedbe, és fuss vele néhány percig. Ha a papír ez idő alatt összegyűrődik, akkor túlságosan feszült vagy! Alkalmazd a lap- trükköt addig, amíg le nem szoksz erről a szokásról, egy kis odafigyeléssel pillanatok alatt lazává varázsolhatod magad, és sokkal élvezetesebbé teheted futásodat.

Kényeztessük talpainkat!

Talpunk az egyetlen testrészünk, amely nemcsak a futás, de a mindennapi munkavégzés során is folyamatosan érintkezik a talajjal, pontosan ezért plusz ápolást, törődést érdemel. Hogy növeld talpad érzékelését, és egy kis extra kényeztetésben részesítsd, szerezz be egy kis méretű labdát, például golf, vagy tenisz labdát, helyezd le a földre, és óvatosan mozgasd rajta talpad előre hátra egészen a sarkaktól a lábujjakig. Hajtsd végre ezt az egyszerű, mégis nagyszerű kis kényeztető masszázst minden este és reggel, és nemcsak a futásod, hanem a közérzeted is nagyszerű lesz tőle!

images_1.jpg

Nyomjuk meg a végét!

Amikor futsz, az agyad folyamatosan kommunikál az izmaiddal, annak érdekében, hogy mozgásod a lehető leghatékonyabbá tegye. Kutatások szerint a neuromuszkuláris rendszer akkor tud a leghatékonyabban működni, hogyha egy kicsit feszegetjük a határainkat, vagy legalábbis megközelítjük azokat. Ám, hogy ez valóban pozitív hatásként érje a szervezetet, és ne erőltessük túl magunkat, célszerű futásunkat úgy időzíteni, hogy az utolsó 10 percet valóban keményen megnyomjuk. 

Lassítsuk le légzésünket!

A légzés a Nr. 1 dolog, amelyet a nem profi futók rosszul csinálhatnak. Sokan inkább felgyorsítják a légzésüket, hogy minél több oxigént juttassanak a szervezetükbe, ám ezzel pont ellentétes hatást érnek el, hiszen az oxigén mellett szén-dioxid is bekerül a tüdőbe, amitől viszont a nagy tempó mellett képtelen megszabadulni a test. Szakemberek szerint a legjobb, ha folyamatos, lassú légzést biztosítunk még egy gyors tempó mellett is, így futásunk sokkal könnyebb, kiegyensúlyozottabb és élvezetesebb lesz!

running3.jpg

Érkezzünk a lábfejünkre!

A futás gyakorlatilag leegyszerűsíthető egymás utáni szökellések sorozatára, ami kifejezetten megerőltető lehet az ízületek számára. Ez különösen igaz azokra a futókra, akik a testsúlyukat leginkább a sarokpontra helyezik. Íme egy remek gyakorlat Doug Joachim, okleveles futóoktatótól, ami segít berögzíteni, hogy sarkunk helyett mindig a lábfejünkre érkezzünk. Feszíts ki a földön egy szalagot, és ugrálj a szalag mentén egy lábon úgy, hogy ügyelsz arra, hogy mindig a lábfejedre érkezz!

Fokozzuk a futás hatékonyságát!

Hogy a futást a leghatékonyabbá tegyük, és valóban minden izmunkat alaposan átmozgassuk, úgy ne csak előre felé haladva rójuk a köröket, hanem oldalra, illetve hátrafelé is kocogjunk egy keveset. Így olyan izmokat is képesek vagyunk megmozgatni, amelyet a hagyományos iránnyal nem, illetve jótékony hatással vannak egyensúly érzékelésünkre is. 

78377910.jpg

Ürítsük ki elménket!

Egészen a 60-as évektől kezdve számos tanulmány bizonyítja, hogy futás közben akkor lehetünk a leghatékonyabbak, ha a legkevésbé tudatosan végezzük mozgásunkat. Profi sportolókon végzett kutatások pedig azt bizonyítják, hogy azok az atléták a legsikeresebbek a verseny folyamán, akik a legkevesebb agyi tevékenységet végzik közben. Fordítsd a futással eltöltött időt arra, hogy kiüríted elmédet, nemcsak a hatékonyabb mozgás érdekében, hanem a stressz, a mindennapi őrület elfeledése, egy kis meditálás érdekében.

Készítsünk egy saját futózene-albumot!

Válogassuk össze kedvenc pörgős számainkat egy külön albumba a telefonunkon, vagy az ipodunkon, és hallgassuk azokat futás közben! A zene nemcsak abban segít, hogy könnyebben menjen a  futás, hanem abban is, hogy mozgás közben maximálisan kikapcsolódhassunk, elvonatkoztathassunk a munkától és minden stresszfaktortól, amely a mindennapok során ér bennünket. 

Girl-Running-Music.jpg

Néha a kevesebb több!

Ezzel a technikával csökkentheted a futással eltöltött időt, viszont nagyban növelheted annak hatékonyságát. Fussunk teljes erőnkből 20 másodpercig, majd 10 másodperc alatt lassítsunk vissza egészen 0-ra. Ezt a feladatot ismételjük meg 6-8 alkalommal egymás után, majd tartsunk egy kis pihenőt, és ezt a 6-8-as ciklust ismételjük összesen 3-5 alkalommal.

Ne feledkezzünk meg a hidratálásról!

Soha ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről! A legjobb, ha egy üveg tiszta, vagy oxigénben gazdag ásványvizet folyamatosan magunknál tartunk, mialatt futunk. Napi szükséges folyadékbevitelünk 2-3 liter körül kell, hogy mozogjon, ám, ha egy kiadós futásra szánjuk magunkat, akkor érdemes ennél többel kalkulálni, mivel jelentős mennyiséget izzadhatunk ki a testmozgás folyamán. Ha szükséges többször álljunk meg, tartsunk egy kis szünetet, hogy szervezetünk folyadékszintjét hatékonyan pótolhassuk a mozgás során.

drinking-water.jpg

Ha ezek után nektek is kedvetek támadt egy vidám futásra, akkor nevezzetek a The Colour Run első magyarországi versenyére! Részletek az alábbi linken: https://www.facebook.com/thecolorrunmagyarorszag?fref=ts 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!