The Cocktail Party

Futás vagy gyaloglás? Ez itt a kérdés!

Számos oka van annak, hogy emberek millió esküsznek a futásra, mint testmozgásra a világ minden pontján, hiszen kikapcsol, felpörget, feltölt energiával, minden izmot megmozgat, és jól fogyaszt. A futás segít megőrizni szívünk, és érrendszerünk egészségét, elősegíti jó közérzetünket, valamint a legújabb tanulmányok szerint a leghatékonyabb módja a fogyásnak! Ám sokan azt állítják, hogy egy kiadós séta majdnem olyan jótékony lehet szervezetünkre, mint egy izzasztó futás. Mi most utánajártunk az igazságnak!

summer-running.jpg

Valóban, a legutóbbi kutatások szerint egy kiadós gyaloglás szinte ugyanazzal a jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, mint a futás, ám azok számára, akik nem csak egészségükre, de alakjukra is figyelni szeretnének, egyértelműen és kizárólag a futás a megoldás. Futás közben körülbelül 2,5-szer annyi energiát fektetünk be, mint séta alkalmával, ez kalóriákban mérve egy 150 kilós embernél 800 kalóriát jelent 1 órás futásnál, míg ugyanennyi séta alatt csak körülbelül 300 kalória égne el ugyanennél az embernél. 

run.jpg

Egy másik friss tanulmány az étvágyunkra fókuszált, azt kívánta megvizsgálni, hogy vajon a futás és a séta ugyan olyan hatással van-e az étvágyért felelős hormonokra, avagy sem. Az eredmény szerint egy izzasztó futás sokkal inkább képes szabályozni az éhség-hormonokat, mint egy kiadós séta. A kísérlet során azonos idejű futás, illetve séta után az alanyokat egy büfében vendégül látták. Míg azok, akik sétáltak átlagban 50 kalóriával többet fogyasztottak el annál, amit korábban a mozgás során elégettek, addig a futók több, mint 200 kalóriával kevesebbet ettek a korábban elégetettnél.

42-18348006.jpg

A fogyás mellett azonban ne feledkezzünk meg egészségünkről sem! Számos dietetikus és mozgásszakértő vallja, hogy ezen a téren mind a futás, mind a sétálás kifejezetten és hasonlóan előnyös szervezetünk számára. Mindkét mozgás hatékonyan csökkenti az érrendszeri, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint hatékony ellenszerei a cukorbetegségnek is. 

photodune-247906-walk-park-s.jpg

Természetesen nemcsak a futásnak, a sétálásnak is vannak előnyei. Például sokkal kisebb a kockázata annak, hogy bármilyen sérülést szerezzünk, mint a futás során, gondoljunk, csak a húzódásokra, vagy ficamokra, illetve a futás sokkal nagyobb stresszt mér szervezetünkre, mint egy kiadós gyaloglás. A séta akár tökéletes átmenet is lehet azok számára, akik például jelentős súlyfelesleggel rendelkeznek, vagy korábban teljesen hiányzott a mozgás az életükből. Ilyenkor sokkal egészségesebb, ha egy kevésbé megerőltető mozgásformával kezdünk, amelynek a kiadós, mindennapos séták tökéletesen megfelelnek. És persze az emberi lustaságról se feledkezzünk meg!

nordic-walking-1-foto-arch.jpg

Ha pedig kedvetek támadna egy laza, vidám és színes futáshoz, akkor vegyetek részt az első The Color Run magyarországi rendezvényén!

Bővebb információt az alábbi linken találsz: https://www.facebook.com/thecolorrunmagyarorszag?fref=ts 

colorrun.jpg

Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Jokerpofa says:

    Ha nevetni akarok, akkor ilyen női blogokra, magazinokra stb kattintok, és elolvasom a sporttal kapcsolatos cikkeiket. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!