A macaron mostanára az egyik legdivatosabb süti lett szerte Európában, és pár éve hazánkban is elkezdődött a macaron-mánia. Idén már másodszorra került megrendezésre a Macaron-nap is, ahol a tömegek a süti darabjáért 300 forintot se sajnáltak. Elkészítésének nehézségeiről számtalan oldalt láttunk, állításuk szerint csak igazi mesterszakácsoknak érdemes belevágni. Most utánajártunk, hogy egy konyhai jártasságokban igencsak kezdő, hogyan boldogul ezzel a különleges süteménnyel, és előre kell bocsájtanom, hogy messze nem akkora ördöngösség, mint ahogy azt hangoztatják.
Amire szükséged lesz hozzá:
– 140g darált mandula ( auchan-ban találtunk mandula lisztet, de elvileg a lidl és aldiban lehet kapni igazi darált mandulát)
– 250g porcukor
– 80g kristálycukor
– 4 tojás fehérje
– ételszínezék
-krémhez, ízlés szerint bármilyen lekvár, cukrozott vajkrém, olvasztott fehér csoki vagy bármi amit el tudtok bele képzelni
Elkészítés: Mielőtt elkezdenénk belemerülni az interneten keringő cukorhőmérős, és eszméletlenül komplikált leírásokba, nem kell aggódni egyáltalán, mert sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Első lépésként a porcukrot és a darált mandulát egy szűk lyukú szitán kell átszitálni, ez tényleg fontos, mert különben nagyon darabkás lenne a tészta és nem is jönne fel szépen. Ezt az átszitált keveréket kicsit félretesszük és a 4 tojást (nekünk nem volt 5 napos pihentetett, mi egyből a hűtőből kivéve törtük fel) félig felverjük. Nem kell teljesen keményre, mert ilyenkor kell hozzáönteni a 80g kristálycukrot, és ezzel együtt tovább keverni habverővel egészen addig, amíg szép fényes massza lesz.
Ezután az átszitált keveréket óvatosan hozzáöntjük és a keverőlapáttal lassú mozdulatokkal beleforgatjuk, látni lehet, ahogy egy nyúlós cukormasszává áll össze. Kevergetés közben kell hozzáadni az ételszínezéket ízlés szerint vagy akár, ha a külső tésztácskát is ízesíteni szeretnénk, akkor az aromát is. Majd ezt a masszát egy habzsákba töltjük. Nekünk sikerült beszerezni egy konkrétan macaron-sütő formát (auchanben volt a konyhai felszereléseknél) ebbe töltöttük bele a kis tésztácskákat. Ez elég nagy segítség, mivel így nem kell méregetni a 4 cm-es köröket a sütőlapon, de ahogy a végeredményen látszik, sok helyen nem lett tökéletes a kinézete. 150°-on előmelegített sütőben, 12 percig sütöttük.
Az eredmény: Látványra nem tökéletes, de ezt igazából nem is vártuk. A sütőforma miatt sok helyen a széle kifutott. Viszont a teteje egyáltalán nem repedt be, amire számítottunk, sőt még a kis talpacskák is ugyanúgy feljöttek ahogyan kell. Az íze viszont azonnal kárpótolt a furcsa kinézetért. Elég sok helyen kóstoltam már macaront és őszintén azt kell, hogy mondjam nem nagyon maradt le tőlük a kis házi süti. Kívül roppanós, belül pedig érezni lehet azt a kellemes krémes állagot, amitől igazán különleges. Mivel nekünk sok darált mandulánk maradt, krémnek ezt használtuk fel eperlekvárral keverve. Első próbálkozáskor nem is számítottunk ekkora sikerre, a látványon természetesen még a későbbiekben lesz mit csiszolni.
Minden macaron-kedvelőnek ajánlom, hogy próbáljátok ki! Még ha elsőre nem is lesz bolti minőségű egy kis kísérletezéssel lehet még tökéletesíteni és biztos, hogy mindenkinek le fog esni az álla!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: