Egészségünk megóvása érdekében kifejezetten fontos, hogy odafigyeljünk ereink tisztaságára, hiszen ezek számos, létfontosságú szervünkkel vannak folyamatos kapcsolatban. Íme néhány szuper étel, amely nemcsak ízletes, de még ereink karban tartásában nagy segítségünkre lehetnek.
Avokádó
“Ahelyett, hogy egy nagy csomó majonézt nyomnánk a szendvicsünkbe, inkább tegyünk bele egy szelet avokádót”- tanácsolja Megan Madden, New York-i dietetikus. Egy 1996-os tanulmány szerint azoknál a kísérleti személyeknél, akik egy héten át minden nap fogyasztottak avokádót, a koleszterin szint 17%-os csökkenését tapasztalták. Mi több, az LDL szint nagyban csökkent, míg a HDL, vagyis jó koleszterin szintje nőtt. Készítsünk avokádó krémet, amelyet akár napokig is tarthatunk a hűtőben, vagy ízletes smoothie-t szervezetünk egészségéért.
Teljes kiőrlésű gabonák
Teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételek, mint a teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, vagy zabliszt megköti a vérben lévő koleszterint, és így azt segít eltávolítani egyben a szervezetből. Csak egy kis odafigyelés, például reggelizzünk zabpelyhet, vagy készítsük szendvicsünket teljes kiőrlésű kenyérből, és máris nagyban hozzájárultunk szervezetünk jólétéhez.
Olíva olaj
Egy 2011-es tanulmány szerint azoknál a 60 évnél idősebb személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak életük folyamán olíva olajat, 41%-kal kisebb volt a stroke előfordulási esélye, mint azoknál, akik étkezéseik során más olajat, vagy vajat használtak. Ám sosem késő elkezdeni ennek a csodaszernek a használatát, hiszen igazán multifunkcionális, bátran alkalmazzuk a nálunk inkább népszerű napraforgó olaj, vagy vaj helyett.
Diófélék
Naponta egy marék dió,vagy mogyoró elfogyasztásával szívbarát módon élhetünk. A diófélék, különösen a mandula nagyon magas arányban tartalmaz rostot, telítetlen zsírsavat, E-vitamint, míg a dió omega3 zsírsavakban gazdag. Telítetlen zsírsavak rendszeres bevitele nagyban képes a szervezetben felgyülemlett rossz zsírsavak, az LDL-ek csökkentésére, ezáltal a szélütés és a különböző szívbetegségek kialakulásának redukálásában.
Halak
A különböző zsíros halak, mint a lazac, makréla, hering, vagy tonhal mind telis-tele van omega3 zsírsavakkal. Elég hetente kétszer halat fogyasztanunk, és máris egy óriási lépést tettünk egészségünkért, hiszen nagy mértékben csökkentettük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy finom, könnyű halvacsoránál pedig mi lehet ízletesebb?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: